Operatiile estetice – goana dupa perfectiune

Deseori am fost întrebată care este părerea mea în legătură cu operațiile estetice. Deși discuția este veche, controversele continuă. Nu mă pronunț foarte ușor în privința acestui subiect pentru că știu că fiecare dintre noi are dreptul să decidă asupra intervențiilor la care va fi supus, fie că sunt realizate în vederea îmbunătățirii stării de sănătate fizică, fie că sunt făcute din rațiuni pur estetice. Și cum rațiunile estetice sunt deseori aflate în strânsă legătură cu echilibrul și confortul psihic al pacientului, putem susține că și acestea fac parte din categoria demersurilor întreprinse pentru o stare de sănătate mai bună.

Însă, zilele acestea am dat peste niște fotografii cu adevărat cutremurătoare ce înfățișau câteva vedete atât de talie internațională, cât și autohtone care s-au lăsat pe mâinile unor chirurgi esteticieni nepricepuți sau, pur și simplu, au transformat chirurgia estetică într-un cult căruia i se închină periodic. De aceea, am început să mă întreb:

Când prea multă grijă pentru cum arătăm ne dăunează?

În principiu, sunt total de acord cu operațiile estetice. Fiecare e liber să retușeze ceea ce i-a scăpat naturii și să investească în crearea unui chip mai armonios, unei talii mai subțire sau a unor brațe mai sculptate. Unii dintre noi nu au ambiția necesară pentru a realiza toate aceste „îmbunătățiri” prin efort si dietă, alții nu au timp, iar unii aleg, pur și simplu, calea cea mai ușoară și își îndreaptă pașii spre cabinetul chirurgului estetician. Atâta timp cât bugetul le permite să își desăvârșească portretul pe care și-l doresc, nimeni nu ar trebui să îi judece.

Dacă natura la un moment dat va refuza să colaboreze cu mine din punct de vedere estetic, iar metabolismul se va încăpățâna să îmi păstreze același număr (în plus) de kilograme, probabil că voi lua și eu în considerare această posibilitate. Este important să avem grijă de aspectul fizic, pentru că în acest mod ne protejăm echilibrul interior și ne sedimentăm respectul de sine. Odată cu respectul de sine sosește sprintenă și încrederea în noi, și mai este doar un pas până la succes pe toate planurile. Însă, ca în orice situație, cheia este moderația.

Trebuie să înveți când să te oprești și să îți dai seama când micile retușuri au devenit deodată abonamente la cabinetului chirurgului estetician. Un bun exemplu al celor care au transformat chirurgia estetică într-un obicei similar spălatului pe dinți este Donatella Versace. În momentul în care o privesc simt o cutremurare puternică și nu îmi vine să cred că cineva a putut să se mutileze în acest fel, în condițiile în care are acces la informații și la chirurgi esteticieni renumiți în toată lumea. Joan Rivers îngroașă și ea rândurile celor care au uitat cum e să spună „nu” unei operații estetice și ar trebui sancționată de „plastic surgery police”, iar frumușica Meg Ryan a reușit să înghețe tot ceea ce era natural și demn de admirat la ea.

În România, lista cu vedete căzute pradă mrejelor chirurgiei estetice poate fi populată cu nume ca Bianca Drăgușanu, care poate fi ușor confundată cu o păpușă din ceară expusă la unul dintre muzeele Madame Tussauds, Gina Pistol, Anda Adam, Elena Băsescu și multe alte „vedete” ce au reușit să distrugă ceea ce bărbații adevărați admiră cel mai mult la o femeie: naturalețea. Și când spun bărbați adevărați mă refer la bărbații care într-adevăr merită atenția unei femei inteligente și nu  la cei care o cântăresc înainte de a decide dacă să se întâlnească cu ea.

Atunci când singura grijă pe ordinea zilei este ce urmează să mai „aranjez” la mine sau când vizita la medicul estetician devine o obișnuință, ar trebui să se adauge încă un medic specialist pe lista de contacte: psihologul.

Câteva detalii despre operațiile estetice

Văzând ușurința cu care persoanele publice apelează la operațiile estetice, mulți dintre cei care sunt începători în acest domeniu se întreabă: sunt operațiile estetice dureroase? În mod uzual, nimeni nu s-ar supune de bunăvoie și nesilit de nimeni la intervenții chirurgicale și durere dacă nu ar fi imperios necesar pentru sănătatea sa. Și totuși, mărirea sânilor, ridicarea pleoapelor și rinoplastia („înfrumusețarea” nasului) au devenit intervenții la fel de uzuale precum plombarea măselelor (intervenție ce nu trebuie să mai fie dureroasă în zilele noastre). Liposucția (îndepărtarea depozitelor de grăsime prin aspirație) și abdominoplastia (modelarea abdomenului) sunt, de asemenea, foarte populare printre cei care doresc să se bucure de trupuri de zeițe sau, de ce nu, zei.

Operația în sine nu este dureroasă pentru că pacientul este anesteziat, însă după ce efectul acesteia trece pot fi așteptate câteva zile în care este necesară administrarea de calmante. Trebuie reținut că atâta timp cât bisturiul își face cale prin pielea noastră, consecințele aduc cu ele un nivel de durere ce oscilează în funcție de intervenția chirurgicală suferită. De exemplu, rinoplastia este mai puțin dureroasă decât mărirea sânilor sau lipoaspirația.

De asemenea, este bine de știut că toate intervențiile chirurgicale aduc cu ele riscuri. Astfel, operațiile estetice nu sunt lipsite de efecte nedorite, putând avea drept consecințe infecții postoperatorii și apariția cheagurilor de sânge. Imediat după operație zona supusă intervenției va fi umflată și vânătă, vindecarea completă durând de la câteva zile la câteva luni. Pacienții vor trebui să se supună controlului periodic și să urmeze întocmai tratamentul prescris de medic.

Și, cu toate acestea, trend-ul operațiilor estetice rămâne unul de neatins și nezdruncinat. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă alege să se supună uneia sau mai multor intervenții chirurgicale și, cu riscul de a mă repeta, nimeni nu ar trebui să îi judece decizia.

Poate că principalul factor ce ar trebui să ne ghideze pașii spre cabinetul unui chirurg estetician este înaintarea în vârstă. Bătrânețea este un cuvânt destul de dur, mai ales dacă este auzit de o femeie, pentru că știm cu toții ce aduce această etapă a vieții cu ea: riduri adânci, pleoape căzute, pete inestetice, piele lăsată și, totodată, dezamăgire ori de câte ori ne privim in oglindă. În această situație, este chiar indicată luarea în considerare a unor operații estetice care să ne readucă bucuria de a privi în oglindă și încrederea în farmecul nostru. Nu trebuie să mergem niciodată pe principiul „cine mă place, mă place și așa”, ci să alegem ca laitmotiv al frumuseții noastre neabandonarea luptei de fi mereu frumoase, în primul rând pentru noi. Chirurgia estetică în doze moderate poate șterge din ani și readuce zâmbetul pe chip.