Cum sa depistam si sa ne tratam bolile unghiilor

Unghii sanatoase

Un subiect nu tocmai „fun” de abordat, însă destul de des întâlnit în timpul discuțiilor între fete, bolile unghiilor trădează deseori nereguli fie în îngrijirea acestora, fie simptome ale unor alte boli mai grave. Bolile unghiilor nu sunt în general periculoase pentru sănătate, însă oferă un aspect inestetic mâinilor sau picioarelor afectate.

Unghia sănătoasă este de culoare roz-translucid și este formată din:

Lamă unghială – partea vizibilă a unghiei;
Patul unghial – structura vascularizată și inervată pe care este așezată lama unghială;
Matricea unghială – ascunsă sub pielea de la baza unghiei și zona generatoare a lamei unghiale;
Repliuri unghiale – șanțurile de piele de pe lateralele unghiei, care fixează unghia și împiedică bacteriile să ajungă în patul unghial.

Astfel, o unghia sănătoasă se bucură de o lamă unghială transparentă prin care se pot vedea patul unghial, o parte albă la bază, numită lunulă, și o margine liberă. În cazul în care unghia este bolnavă, aspectul, forma, mărimea și structura acestor componente se schimbă.

Boli frecvente ale unghiilor:

Leuconichia

Leuconichia

Descriere: apariția de pete și linii albe transversale;

Cauze: deși mulți consideră această boală drept un simptom al lipsei de calciu, leuconichia este determinată de o tulburare de keratinizare în momentul formării unghiei, traumatisme locale (precum scrisul îndelungat la calculator) sau manipularea agresivă a cuticulei; în forme mai grave poate fi cauzată de afectare vasculară, psoriazis, keratodermii, afecțiuni genetice etc.

Tratament: dacă a fost cauzată de microtraumatisme nu necesită tratament; se tratează doar când are o cauză sistemică.

Onicoschizis

Descriere: exfolierea marginii libere a unghiei;

Cauze: cea mai frecventă cauză este expunerea alternativă la umezeală și apoi la uscăciune, însă poate fi cauzată și de lacul de unghii, expunerea unghiilor la detergenți, traumatisme (precum cântatul la un instrument cu corzi);

Tratament: emolierea zilnică a unghiilor și evitarea umezelii, aportul de suplimente medicale de tipul zinc, fier sau biotină.

Onicoliza

Descriere: dezlipirea lamei unghiale de patul unghial la nivelul marginii libere;

Cauze: traumatisme locale (inclusiv o manichiură sau pedichiură agresivă), expunere la frig, umezeală sau substanțe chimice agresive, administrarea unor anume medicamente; boala poate apărea și ca urmare a unor boli dermatologice (precum psoriazis sau micoza unghiei), sau sistemice (de tipul diabet zaharat necontrolat, anemie, afecțiuni tiroidiene);

Tratament: în funcție de cauzele care au provocat boala; se recomandă evitarea umezelii, detergenților, solvenților și traumatismelor; unghiile trebuiesc tăiate scurt.

Unghii striate

Unghii striate

Descriere: apariția unor striuri unghiulare longitudinale ce afectează toată lama unghială;

Cauze: tulburări ale circulației periferice, traumatisme sau vârstă înaintată; ca urmare a unor boli dermatologice (precum psoriazis sau lichen plan) sau sistemice (de tipul afecțiunilor tiroidiene sau deficiențe vitaminice);

Tratament: nu există un tratament specific, însă se recomandă emolierea unghiilor și tratarea cauzei.

Pahionichia

Descriere: îngroșarea unghiei;

Cauze: cea mai frecventă cauză este micoza unghiei, dar apariția acestui simptom poate fi determinată și de psoriazis, eczemă, lichen plan etc.;

Tratament: subțierea unghiei prin pilire sau creme pe bază de uree 40%.

Unghia încarnată

Descriere: creșterea unui „pinten” al unghiei în pielea de pe margine;

Cauze: tăierea necorespunzătore a unghiei urmată de inflamare; aceasta poate fi o poartă de intrare pentru bacterii;

Tratament: tăierea corectă a unghiei, evitarea pantofilor incomozi, iar în cel mai grav caz – extragerea unei fâșii înguste de unghie pe cale chirurgicală.

Modificările de culoare ale unghiilor, fie că acestea devin albe, galbene sau verzui, sunt cauzate de cele mai multe ori de diferite infecții cu ciuperci din aer, pământ sau praf. Cea mai cunoscută ciupercă este Trichophyton rubrum, aceasta infectând tegumentele. Culoarea verzuie a unghiei se datorează bacteriei Pseudomonas aeruginoasa, iar unghiile roșii sau negre apar de obicei în urma unui hematom situat sub unghie.

Cele mai frecvente boli ale unghiilor sunt micozele, cu alte cuvinte îmbolnăvirea unghiei cu ciuperci ce duc fie la îngălbenirea unghiei și desprinderea de marginea liberă spre bază, sau la inflamația ca panarițiu, ce apare în jurul lamei unghiale. Toate aceste ciuperci deteriorează eventual lama unghială. Tratamentul micozelor are la bază administrarea de medicamente orale antimicotice.

Spa Procedures for Hands. Luxury Manicure concept

Foarte important! Pentru a evita îmbolnăvirea unghiilor, vă recomandăm să fiți foarte atente la îngrijirea și tăierea acestora. Tăiați unghiile doar după ce acestea au fost înmuiate în prealabil în apă. Acest procedeu previne fisurarea, crăparea și exfolierea acestora. Forma unghiilor este de asemenea importantă, unghiile ovale sau ascuțite fiind mai des predispuse la fracturare și apariția unghiilor încarnate. Evitați tăierea cuticulei deoarece odată cu tăierea acestora crește riscul infectării cu bacterii și fungi.

De asemenea, evitați pe cât posibil lacurile de unghii, soluțiile de curățarea agresive a lacului de unghii, și aplicarea unghiilor artificiale.